CURSURI - formări diverse, învățământ
Integrare - cursuri de limba - calificări - echivalări studii -reorientare profesionala - sistemul de învățământ ....
De ce e bine sa ne înscriem într-un program de integrare ?
Pentru ca acest program de integrare cuprinde :
- Cursuri de limba neerlandeza - gratuite până la nivelul 2.4 (1.1 si 1.2 sunt gratuite si obligatorii ; 2.1 - 2.4 - gratuite, dar nu sunt obligatorii).
- Cursuri de orientare sociala - gratuite. Cursul de orientare sociala este în limba româna. Se organizează vizite (gratuite) la muzee, sindicate, case de asigurări medicale, spitale, biblioteci, ... pentru mai buna înțelegere a funcționarii societății belgiene. Cursurile au loc: de 2 ori pe săptămâna (curs de zi), 1 data pe săptămâna (curs de seara sau sâmbăta - dimineața), în funcție de disponibilitatea dvs. daca munciți sau nu. Prezenta este obligatorie. Se pune foarte mult accent pe participarea activa (colaborare la cursuri cu profesorul, colegii, comportament, ...).
- Asistentul personal. Fiecare cursant are propriul sau asistent personal care-l ajuta, de exemplu, în procesul de omologare a diplomei. Asistentul personal îl ajuta de asemenea pe cursant sa găsească răspuns la întrebările individuale.
Programul de integrare da fiecărui nou-venit șansa de a cunoaște societatea si de a învăța repede limba neerlandeza pentru a putea funcționa independent. Prin intermediu traiectului de integrare Guvernul Flamand te ajuta sa găsești tu însuți propriul drum în Belgia. În plus, programul de integrare este GRATUIT.
Mai multe informații găsiți pe site-ul Agenției de Integrare : https://www.integratie-inburgering.be/
Unde ne puteți găsi ? Cautați pe regiuni (în josul paginii : "War vind je ons ?" - https://www.integratie-inburgering.be/contact)
Sursa: informații preluate de la Nicoleta Beraru (profesoară, cursul de integrare)
Despre programul de integrare organizat de către Guvernul flamand
Cursurile
de neerlandeză (până la nivelul 2.4.) și cursul "Viața și munca în
Belgia" sunt gratuite. În schimb, va trebui să plătiți manualele pentru
cursul
de neerlandeză. Prin
programul de integrare, obțineți consiliere si ajutor la procedura de
echivalare a studiilor /a diplomei. Pentru a obține informații
referitor
la procedura de echivalare, contactați centrul prin email la bon_diplomagelijkschakeling@integratie-inburgering.be sau prin telefon la nr 0483 72 51
33 (Pascaline) sau 0483 72 51 35 (Hajar).
- La Bruxelles, exista cursul de integrare organizat de către BON , pagina web pentru informații: https://bon.be/fr/contact
- La Leuven, "Integratie et inburgering " - Nicoleta Beraru este profesor de orientare sociala - Agenția Flamanda de Integrare Civica.
- Antwerpen , "Atlas, integratie & inburgering" , adresa: Carnotstraat 110, 1060 Antwerpen
Cursul de integrare civica nu este obligatoriu dar va ajuta sa va orientați, sa va adaptați mai ușor, sa va cunoașteți îndatoririle dar și drepturile. Acest curs este gratuit si este organizat de către Guvernul flamand pentru persoanele care se afla în Belgia de mai puțin de un an. Pentru a accesa lista cu centrele de integrare din zona în care locuiți, accesați :www.inburgering.be sau www.vmc.be
Cu ocazia acestui curs o sa descoperiți aspecte importante ale vieții de zi cu zi din Belgia. Cursul de integrare cuprinde trei module: orientare sociala, reorientare profesionala & echivalarea studiilor, curs de limba neerlandeza.
La finalul cursului, cursanții obțin un certificat de "absolvire", numit "Dovada de integrare".
Parcurs de integrare în Regiunea Valona pentru noii veniți:
- curs de franceza, orientare profesionala, interpretariat social, serviciu social
prin intermediul centrului CERAIC.
In zona Mons, la Ceraic, o găsiți pe Cornelia Apetrei.
Despre echivalarea diplomelor (obținute în străinătate) și procedura de la Comunitatea franceză din Belgia
De ce trebuie făcută echivalarea ?
- Pentru a continua sau începe studiile (liceale sau superioare) ;
- Pentru a munci si a beneficia de baremele salariale legale fixate în funcție de nivelul studiilor ;
- Pentru a beneficia de o serie de formari profesionale (competențe noi, cunoștințe care asigură înțelegerea exigențelor cerute pe piața muncii, reorientare profesionala, cursuri de limbă avansate etc) .
Echivalarea este un document oficial care atestă valoarea sau determină nivelul studiilor efectuate în străinătate. Procedura de echivalare urmează două filiere diferite : echivalarea cu scopul continuării studiilor si echivalarea pentru a munci în Belgia. La depunerea dosarului se menționează în ce scop se cere echivalarea.
Așadar, întâlnim mai multe tipuri de dosare cu cereri de echivalare :
- - pentru anii de scoală din România, în cazul elevilor minori care vin cu părinții. În această situație, dosarul de echivalare va fi depus de către școala unde este înscris copilul. Informațiile necesare o să le obțineți de la direcția școlii ;
- - echivalarea calificării profesionale, diploma sau certificatul obținut de la școala profesională (pentru a munci , cu dovada unei calificări) ;
- - echivalarea studiilor liceale ( pentru continuarea studiilor sau pentru a munci în Belgia);
- - echivalarea studiilor superioare (pentru a continua studiile sau pentru a munci în Belgia).
DOSARUL DE ECHIVALARE
Pregătirea dosarului de echivalare
- In cazul în care nu vi se cer documentele în original ci doar copii legalizate, aceste copii pot fi făcute si în Belgia :
-
la comuna la care sunteți înscriși ;
- la comună legalizările sunt gratuite daca precizați faptul ca aveți nevoie pentru dosarul de munca sau contra cost 1-3 euro pagina. Trebuie sa prezentați originalele, copiile xerox si eventual traducerea documentelor;
- daca depuneți dosarul de echivalare direct la serviciul de echivalări atunci copiile conforme legalizate pot fi făcute gratuit de către un agent de la serviciul legalizări ( pentru accesata trebuie sa aveți originalele cu dvs) .
- Documentele care se depun la dosarul de echivalare trebuie sa fie traduse de un traducător autorizat /juré. De preferința, aceasta traducere sa fie făcuta în Belgia. Traducătorul trebuie sa pună stampila parțial si sa semneze parțial pe documentul tradus si pe copia documentului care este tradus.
- După noile reglementari, nu se cere sa fie traduse documentele care au fost redactate în germana, engleza, spaniola, italiana, olandeza, portugheză.
- Dosarul de echivalare poate fi trimis prin posta recomandată sau poate fi depus direct la serviciul echivalări ( cu programare făcuta prin telefon, email sau prin intermediul formularului propus pe internet) .
- In momentul depunerii dosarului de echivalare, vi se da o recipisă de primire cu numărul dosarului. Cu acest număr ( numéro de reference) , se poate urmări starea de avansare a dosarului pe siteul internet de la Fédération Wallonie-Bruxelles
- In cazul în care dosarul de echivalare se depune pentru a continua studiile, termenul limita este 15 iulie.
- In cazul în care dosarul de echivalare se depune cu scopul de a munci , este recomandat sa depuneți la dosar un document care dovedește ca sunteți în căutarea unui loc de munca ( atestat de în scriere la Actiris, VDAB, Forem).
Pentru a obține informațiile la zi , in legătura cu conținutul dosarului de echivalare, accesați paginile următoare :
- Pentru școala generala, liceu, școala profesionala sau puteți obține informații direct la sediu: Direction générale de l'enseignement obligatoire, Service des équivalences,Rue A. Lavallée, 1, 1080 BRUXELLES, tel 02/690.86.86, email equi.oblig@cfwb.be
- pentru studiile superioare ( echivalare pentru a munci sau pentru a continua studiile) se pot obține informații despre procedura de echivalare prin email la adresa equi.sup(at)cfwb.be .
Pentru a primi un răspuns personalizat si nu unul în general, va trebui sa indicați,în emailul dvs., următoarele informații: tipul de studii absolvite, durata studiilor, numărul de credite, anul absolvirii, disciplina, tipul de diploma, numele universității, scopul echivalării.Răspunsul va veni în maximum o săptămână si va conține toate informațiile necesare pentru constituirea dosarului.
De asemenea, se pot obține informații direct la ghișeu, program cu publicul : luni si joi intre orele 13h30 - 16h. Adresa: Direction générale de l'Enseignement non obligatoire et de la Recherche scientifique - Service de la Reconnaissance académique et professionnelle des diplômes étrangers - 5ème étage- Rue Adolphe Lavallée, 1 à 1080 BRUXELLES.
Ce se poate face daca ați primit o decizie de echivalare care nu este satisfăcătoare ?
In general, echivalarea nu este o procedura automata, deoarece se bazează pe mai multe criterii : daca instituția de învățământ /diploma este recunoscuta în tara care a eliberat diploma, durata studiilor, numărul de ore (total si pentru anumite discipline) , conținutul pregătirii ( cursuri, stagii, lucrarea de diploma), etc.
Având în vedere faptul ca echivalarea studiilor este o etapa importantă (se obține o singură data în viata pentru același tip de studii ) , în cazul în care considerați ca sunteți nesatisfăcut de rezultat, este important se reclamați , sa faceți contestație. In acest scop, puteți contacta :
- Le médiateur de la Wallonie et de la Fédération Wallonie-Bruxelles
- Sediul de la Namur : Rue Lucien Namèche, 54 - B-5000 Namur
- Sediul de la Bruxelles : Rue Jean Chapelié, 35 - B-1050 Bruxelles
Tél. : 0800/19.199, email : courrier@le-mediateur.be
Mediatorul intervine, va ajuta sa comunicați în cazul în care considerați ca procedura de echivalare nu a fost respectata.
Puteți lua un avocat si sa faceți recurs în fata « Conseil d'État ». Consiliul nu examinează piesele depuse la dosar ci verifica respectul procedurilor.
Recunoașterea calificărilor prin Cardul profesional european
Doriți sa lucrați într-o altă tară din UE pentru o perioadă scurtă si procedura normală si lungă de recunoaștere profesionala vă împiedică ?
Exista o procedură simplificată de recunoaștere a calificărilor prin Cardul profesional european /European Professional Card, EPC.
Puteți utiliza procedura EPC, în cazul în care doriți sa practicați profesia temporar si ocazional în altă tară din UE.
De fapt, EPC est dovada electronică a faptului că ați trecut cu succes de verificările administrative și că v-au fost recunoscute calificările profesionale în țara în care doriți să lucrați sau că îndepliniți condițiile necesare pentru a presta temporar servicii în țara respectivă.
Procedura EPC este valabila numai pentru profesiile următoare : asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut, ghid montan, agent imobiliar. Pentru celelalte profesii se aplică procedura normala/standard de recunoaștere a calificărilor.
Procedura EPC este o procedură electronică pentru a obține recunoașterea calificărilor profesionale. Aceasta procedură este mai ușoară, mai rapidă și mai transparentă decât metodele tradiționale de recunoaștere a calificărilor profesionale.
Dosarul poate fi urmărit on-line. EPC este valabil 18 luni în cazul de prestare temporară de servicii sau 12 luni pentru profesiile care au impact asupra sănătății ori siguranței publice.
AICI găsiți informații despre procedura EPC :
Echivalări studii medicale
Pentru echivalarea studiilor, în domeniul medical, tehnica medicala si paramedical ,cu scopul de a lucra în aceste domenii, obțineți toate informațiile necesare la :
Ministère
de la Fédération Wallonie-Bruxelles
DGENORS - Direction de l'agrément des prestataires de soins de santé
rue Adolphe Lavallée, 1 - 5ème étage
1080 BruxellesE-mail: agrementsante(at)cfwb.be
Tel: 02/690.89.40 (diplome de studii universitare) sau 02/690.89.20 (diplome de studii superioare, scoala postliceala)
LINKURI UTILE, informații privind:
- procedura de echivalare https://www.enseignement.be/index.php?page=27854&navi=4373
- compoziția dosarului https://dentiste.be/DisplayPage.aspx?pid=527
Cursuri în domeniul Imobiliare
Despre activitatea profesionala sau studii in domeniile : imobiliare, certificare PEB si / sau expertiza imobiliara. Ma gândesc ca exista oportunități si clientela, având in vedere ca in Belgia sunt domiciliați mai bine de 100.000 de români.
In Belgia, exista mai multe variante, pentru accesul la aceste profesii:
A) Tinerii, dar si cei mai puțin tineri, care doresc să înceapă studiile, se vor înscrie la o facultate, 3 ani de licență / bachelier in domeniul geometru _ expert imobiliar (curs de zi sau la seral" promotion sociale"). Vor obține diploma de geometru _ expert imobiliar. Daca doresc să obțină si accesul la titlul de "expert judiciar" mai au nevoie de cursul expertiza judiciara de baza + certificatul interuniversitar in expertiza judiciară.
B). Cei care au făcut studii si dețin o diploma într-un domeniu conex mai trebuie sa facă niște cursuri (un an sau doi) pentru a deveni experți imobiliari. Mai departe, pot continua cu formarea in domeniul expertiza judiciară daca doresc sa devina si experți judiciari.
C. Cursul /formarea PEB se poate face în câteva luni (condiții de acces numai pentru anumite diplome din domeniul imobiliar, geometru _ expert, arhitectura, construcții, inginer HVAC). Se obține atestatul de cerificator PEB si se poate presta in domeniul certificării PEB. Un expert imobiliar, agent imobiliar, arhitect, inginer construcții poate face un curs complementar PEB, cu scopul de a putea presta si in acest domeniu.
D. Exista studii de 3 ani bachelor/ licență in imobiliare. Aceasta diploma acorda accesul la profesiunea de agent imobiliar, gestionar de patrimoniu imobiliar cu agrearea profesionala (numărul IPI). Apoi un an de curs de expertiza imobiliara. Astfel se poate profesa sub titlul de agent imobiliar si expert imobiliar. Daca dorește sa devina si expert judiciar, va trebui sa urmeze filiera indicată mai sus.
Cei care au studii in alte domenii pot face un stagiu profesional IPI de un an pentru a avea acces la profesiunea de agent imobiliar/ gestionar de patrimoniu imobiliar.
Nu exista master in expertiza imobiliara.
- Cei care au făcut studii in RO, pot obține informații utile (procedura pentru a profesa, echivalare, cursuri complementare) direct de la sursa, la CIBEX - Camera experților imobiliari din Belgia - https://www.cibex.be
- Cei care doresc informații detaliate in ceea ce privește studiile, discuții cu un consilier in orientare școlara, sunt rugați sa caute informațiile pe siteul www.SIEP.be
Formare - certificat agent asigurări
In Belgia, meseria de intermediar în asigurări (curtier, agent de asigurări, sub agent de asigurări) este o meserie reglementata. Pentru a putea practica această meserie, persoana în cauza trebuie sa dețină accesul la profesiune. Acesta se obține în baza unei diplome (recunoscute) în domeniul asigurărilor sau a unei diplome de baza ( liceu sau facultate) combinata cu o formare specifica în domeniul asigurărilor + examenul final.
Deci, pentru a profesa în domeniul asigurărilor, se cere : diploma de specialitate (asigurări) sau o alta diploma + examen de competente profesionale , apoi urmează înscriere la FISMA, formari diverse, deținerea unei asigurări de responsabilitate civila pentru prestațiile efectuate ( link FISMA).
Un curtier este o persoana independenta care cauta pentru clientul sau cea mai bună asigurare posibila, în funcție de necesitați. Pentru a oferi o paletă larga de asigurări, un curtier nu lucrează numai pentru o anumita companie de asigurări ci pentru mai multe companii. In practica, este foarte greu ca un curtier sa cunoască toate ofertele posibile de pe piața asigurărilor. Din acest motiv un curtier lucrează numai pentru câteva companii de asigurări si nu pentru toate. Nu se merge pe principiul eu știu sa le fac pe toate ci pe principiul unui serviciu de calitate oferit clientului.
Daca doriți sa deveniți curtier independent în domeniul asigurărilor , in linkul alăturat găsiți toate informațiile necesare.
https://www.insert.be/fr/certassur/intermediare
Agentul de asigurări lucrează numai pentru o singură companie de asigurări. El identifica nevoile clientului dar îl va consilia numai pe gama produselor oferite de compania de asigurări pentru care lucrează. Care sunt pașii care trebuie urmați pentru a deveni curtier sau agent de asigurări ?
- Contactați mai întâi FSMA pentru a vedea daca îndepliniți condițiile cerute de accesul la profesiune si daca nu le îndepliniți de văzut ce cursuri trebuie urmate. Înainte de a va înscrie la o formare în domeniul asigurărilor (certificat FISMA), cei care au numai liceul ca baza de studii trebuie sa se informeze în legătură cu accesul la gestiune. Daca nu aveți accesul la gestiune, nu puteți practica sub titlul de agent de asigurări/curtier independent. Deci nu mai are rostul, înscrierea la un curs de asigurări FISMA.
- In cazul în care trebuie sa fie urmate niște cursuri, acestea depind de formarea pe care o aveți la baza (diploma de bac sau de facultate). La sfârșitul formarii se da un examen pentru obținerea certificatului FSMA.
Cursurile pentru agenții de asigurări sunt organizate de cate FEBELFIN. Pentru o formare la nivelul de baza, sunt necesare 6 module iar taxa de înscriere la acest curs este de 250 euro / modul. Găsiți aici explicațiile necesare si orarul cursurilor disponibile . Daca terminați cursul si reușiți examenul, o sa primiți un "certificat agréé par la FSMA", certificat care atesta reușita în branșa de asigurare si cunoștințele tehnice necesare. Aceasta formare prin intermediul FEBELFIN este formarea minima pentru a putea lucra în branșa dar numai ca independent.
In Belgia, facultățile oferă formari specifice în domeniul asigurărilor cu durata de 3 ani, tip bachelor, la zi sau seral (horaire décalé). Mai exista si cursurile din sistemul "promotion sociale" (orar de zi sau seral, orar redus 2-3 zile pe săptămână, durata 2-3 ani). Avantajul diplomei în profilul asigurări obținută la o facultate: titularul poate lucra ca agent /curtier independent , poate fi angajat ca salariat la o banca sau la o companie de asigurări, etc.
Pentru a lucra ca avocat în Belgia
Varianta A:
Echivalarea diplomei obținute în România + stagiu de 3 ani pe lângă un avocat/birou de avocați cu scopul de a fi înscris pe lista A ( avocați belgieni).
Echivalarea
diplomei ( o procedura lunga) la o universitate din Belgia (examene,
pentru diferite cursuri obligatorii cum ar fi drept public, penal,
civil, procedura, etc).
Varianta B:
Terminați facultatea în România, faceți un stagiu în România, va înscrieți ca avocat la un barou în RO apoi veniți în Belgia si va înscrieți pe lista E ( lista avocaților comunitari ) si după 3 ani de profesat în Belgia, va puteți înscrie pe lista A (lista avocaților belgieni).
.
...
.......